Szemezgetések a világ labdarúgásából

Statgalamb

A topligák nézőszámairól

2019. május 19. - Legris

Bár korábban már kitértünk arra, hogy a labdarúgóklubok életében egyre kisebb jelentőséggel bír a stadionokban megjelenő szurkolók száma, a szezon végéhez érve érdemes vetni egy pillantást az öt élbajnokságban és a világ leglátogatottabb ligáiban tapasztalható tendenciákra.

A német Bundesliga mérkőzései még mindig a világ legmagasabb átlagnézőszámával rendelkeznek és az angol Premier League is nagyon magasan kiemelkedik a többi bajnokság közül. A spanyol Liga ugyanakkor már csak egy orrhosszal előzi meg a kínai CSL idei szezonjának látogatottságát, mely így meg is előzte az egyébként valamelyest emelkedőben lévő Serie A-t és a Ligue 1-t is. Utóbbi kettő közé csúszott vissza az utóbbi években a mexikói liga, míg a szezon elején járva az MLS halványabb mutatóit felülmúlja az egyelőre nagyot lendülő japán és brazil bajnokság. A 15 ezres átlag fölé már három további élvonal fér be Európából (no meg a húszezres átlag körüli angol és német másodosztály): a visszacsúszóban lévő holland Eredivisiére ugyanis felzárkózott a régóta nem látott rekordot döntő orosz Premjer Liga és a Rangers visszatérésével újra nagyobb nézőszámokat elérő skót bajnokság.

 

 

Ha a Bundesliga statisztikáira vetünk egy pillantást, láthatjuk, hogy a világelső Dortmund mellett a Bayern és a Schalke annak ellenére is hozza a gyakorlatilag 100%-os stadionkihasználtságát, hogy utóbbiak idén a bennmaradás elkerülésért küzdöttek szinte végig a szezonban. A Stuttgart az osztályozót nem is tudta elkerülni, de ennek ellenére is 55 ezren látogattak ki rendszeresen a meccseire, így jelentősebb visszaesés csak a kieső Hannover és némileg a Mainz mérkőzésein volt megfigyelhető. A feljutók közül a Köln a másodosztályban is hozta a közel 50 ezer nézős átlagot, a Paderborn szerény stadionja azonban bizonyosan lehúzza majd a jövő évi mutatókat.

Az angol Premier League-ről is elmondható, hogy nagyon stabil a stadionok kihasználtsága. A Tottenham idén a Wembley-ben ugyan nem hozott olyan átlagokat, mint tavaly, az új stadionja kihasználtsága azonban ismét ideálisnak lesz majd mondható. Voltaképpen az egész ligában csak a Bournemouth megy ezen a téren 90% alá, ahol ráadásul a stadion mérete is roppant szerény, így messze kilóg a mezőnyből és fog feltehetően jövőre is, amikor is a másodosztályban is szinte maximális, 26 ezres látogatottságot produkáló Sheffield United és a Norwich City csatlakozik az élvonalhoz, de a rájátszás döntőjében összecsapó Aston Villa és Derby is a legnépszerűbb egyesületek közé tartoztak a Championshipben.

Valamivel kevésbé konstansak a spanyol liga csapatainak nézőszámai. Bár a Barcelona újra nagyobb mértékben tudta visszacsábítani szurkolóit a lelátókra, mint tavaly, a pocsékul teljesítő Real Madrid immár negyedik éve tartó negatív szériában van. A Betis középmezőnybe szürkülését is megérezték a jegybevételek is, míg a Sevilla, a Bilbao és a Real Sociedad könyvelhetett az előző évinél valamivel nagyobb jegyértékesítést. Mindeközben ha a rendkívül szerény stadionnal rendelkező Huesca el is hagyja az első osztályt, a topligák legkisebb befogadóképességű lelátóival rendelkező Eibar továbbra is a mezőny tagja marad, miközben a lényegesen nagyobb táborral rendelkező Zaragoza és a Gijón marad a második vonalban.

Olaszországban már jóval nagyobb a változás a stadionok látogatottságában évről évre. A két milánói csapat magára találása, a Lazio szurkolók visszatérése, no meg a kisvárosi csapatok számának csökkenése mindenesetre helyrerázta a ligaátlagot, ezúttal azonban a Napoli szurkolói kerültek összetűzésbe a klub elnökével, ami hatalmas visszaesést eredményezett a San Paolo átlagnézőszámában. Azt is meg kell jegyeznünk, hogy a nem ritkán túlméretezett és korszerűtlen stadionok kihasználtsága a legtöbb helyen csapnivaló, ezen pedig feltehetően a negyedik lombardiai egylet, a Brescia visszajutása sem fog segíteni, miközben nagyon úgy néz ki, hogy a Palermo csatlakozik olyan nagyobb közönséget vonzó csapatokhoz, mint a Catania vagy a Bari, melyek csak a harmadosztályban kezdhetik meg a következő szezont.

Franciaországban az EB-rendezéssel járó stadionprojekt ellenére továbbra sincs jele nagy áttörésnek, bár a Lyon és a Marseille szurkolók számának idei növekedésével mindketten megelőzték a Parc des Princes-t közel 100%-on működtető Paris Saint-Germaint. Az általánosságban elmondható, hogy a szurkolótáborok nem túl hűségesek, az átlagnézőszámok túlságosan nagy mértékben függnek az eredményektől, így idén a Lille vagy a Strasbourg több, a Bordeaux és a Nice viszont kevesebb szurkolót tudott kicsalogatni a meccseire. A biztos feljutó Mezt és Brest nem nagyon fogja megrengetni a liga átlagait, viszont a rájátszásban érdekelt Lens szurkolótáborának mérete a legtöbb élvonalbeli csapatét is felülmúlja, de az utóbbi években hiába próbálkozott a „vér és arany” gárda a feljutás kiharcolásával és idén sem sok esélye van elérni azt.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása