Szemezgetések a világ labdarúgásából

Statgalamb

Az új BL-lebonyolítás rejtett részletei

2024. május 08. - Legris

Utolsókat rúgja a Bajnokok Ligája csoportkörös lebonyolítása, és hamarosan fejest ugrunk egy az európai labdarúgásban eddig ismeretlen rendszerbe. A mini-liga rendszerű alapszakasz azonban önmagában nem sok változást hoz a kontinens klubfutballjába, hiszen ahogy megszokhattuk, a felszín alatt rejlenek a meghatározó részletek. A lebonyolítási formánál az erőviszonyokat jobban befolyásolja a koefficienszámításnak és a pénzdíjazásoknak a módosulása, ezekről viszont sokkal csendesebben csordogálnak csak a hírek, így érdemes végigvenni a tudnivalókat.


new_cl_money_coeff_header2.png

 

Azt talán mindenki tudja már, hogy szeptembertől a Bajnokok Ligájában és a másik két európai kupasorozatban egy nyolc, illetve az EKL-ben hat fordulós ligaszakasz készíti majd elő az egyenes kieséses folytatást, a részletekkel pedig ezen oldalon is foglalkoztunk már alaposabban.

  • Az esélyegyenlőség szempontjából a legnagyobb pozitívum talán az, hogy az adott ligarendszerben minden induló kap ellenfelet minden kalapból, vagyis a kiemelésétől függetlenül mindenki nagyjából egyforma erősségű ellenfelekkel kerül szembe (legalábbis a kalap-besorolás alapján) vagyis például az elsőként kiemelteknek is szembe kell nézniük velük egy kalapban lévőkkel is. Másrészt az is fontos változtatás, hogy a főtábláról már nem lesznek lecsorgó csapatok az alsóbb kupasorozatba, így azok megmaradnak az ott induló egyesületek számára.

  • Ugyanakkor furcsa lehet, hogy a 36 induló sorrendjét egy alig 8 fordulós ligaszakasz eredményeiből állítják fel, vagyis a csapatok a riválisoknak több mint háromnegyedével nem is játszanak (az EKL-ben még kevesebbel). Mindeközben elég nagy lehet a szerepe így a sorsolásnak is, hiszen nagyon nem mindegy, ki jut ellenfélnek egy 9 tagú kalapból: a Manchester City vagy az RB Leipzig, a Leverkusen vagy a Sahtar Donyeck, stb.