Szemezgetések a világ labdarúgásából

Statgalamb

Elye Wahi botrányhősből lett 20 éves korára hírhedt gólvágó

2023. június 24. - Legris

Egy elképesztő botrány miatt 15 évesen elúszni látszott Elye Wahi karrierje, de öt évvel később már a francia futball egyik legnagyobb csatárígéreteként tekintenek rá. Ronaldinho, Didier Drogba és Kylian Mbappé fura „szerelemgyereke”, akiért legalább 30 millió eurót kér klubja a nyári átigazolási piacon, de az U21-es Európa-bajnokságon még tovább srófolhatja az árát.

header_4.jpg

(a cikk eredetije a bunteto.com-on jelent meg)

 

A héten elrajtolt az idei U21-es Európa-bajnokság, amin a francia utánpótlás-válogatott egy egészen brutális kerettel vesz részt, hiszen az Eb-re nevezett játékosaik összértékét 425 millió euróra becsüli a Transfermarkt, míg az ezen listán harmadik olasz keretet már bő 130 millióval kevesebbre. Az más kérdés, hogy a pályán mennyire tudja majd ezt a természetesen csak nagyvonalakban becsült erőviszonyokat érvényesíteni Sylvain Ripoll szövetségi kapitány, aki 2019-ben hasonlóan ütős csapattal a spanyolok elleni elődöntőben, két éve pedig a hollandok elleni budapesti negyeddöntőben vérzett el, ráadásul idén márciusban már a mostani generációval is belefutott egy 4-0-s zakóba egy angliai felkészülési mérkőzésen.

Azon a meccsen viszont az Eb sztárjelöltjei közül nem volt ott sem a középpályát várhatóan uraló Khéphren Thuram, sem a kiszámíthatatlan támadó, Elye Wahi. Igaz, utóbbi a kontinenstornán sem feltétlen lesz kezdő, a csapat olaszok elleni, 2-1-re megnyert nyitómeccsén sem volt az, hiszen a támadó posztokon Arnaud Kalimuendót, Amine Gouirit vagy a nemrég általunk is bemutatott Rayan Cherkit jobban ismeri a szövetségi kapitány a korábbi erőpróbákról. Az elmúlt hónapokban mutatott teljesítményével ugyanakkor bizonyosan Wahi szolgált rá a leginkább a bizalomra, hiszen egészen pazar évad van a háta mögött, a 21 éven aluli játékosok között magasan ő lőtte a legtöbb gólt a topligákban.

autoA 2022–2023-as szezonban a topligákban a legtöbb gólt szerzett U21-es játékosok (Forrás: theanalyst.com)

 

Akármennyire felületes, olykor félrevezető statisztika is a gólok száma, ez a mennyiség és a kortársakkal szembeni ekkora fölény már igencsak szignifikánsnak tekinthető, még ha nyilván sokan más posztokon is játszanak. Ugyanakkor számos tényező erősíti még Wahi pazar szezonjának az értékét. Itt van rögtön az a tény, hogy nem egy domináns, sokat támadó csapatban érte el a góljait, hanem a középmezőny aljához tartozó Montpellier-ben, mely meccsein csak 45 százalékban birtokolta a labdát átlagban. Így persze nagyobb mértékben támaszkodik a csapat az ellentámadásokra, melyek során a nagyobb területeken a gyors játékosok jól kamatoztathatják képességeiket.

A Montpellier élvonalbeli történelmében csak Olivier Giroud szerzett több gólt a meseszerű, bajnoki címmel zárult szezonban, mint Wahi idei 19 találatos termése, ráadásul emellett még 12 továbbiban vett részt aktívan (hat gólpasszából, négy lövése utáni kipattanóból és két kiharcolt büntetőjéből született még gól), vagyis csapata góljainak majd felében fontos szerepet játszott. Ez már arról is árulkodik, hogy 20 évesen meghatározó játékos csapatában, amihez persze a francia ligában az U21-es játékosoknak a legtöbb játékpercet biztosított Montpellier jó terep is, főként a támogató hátteret jelentő rutinosabb játéksokkal kiegészülve. Ilyen a Wahi egy interjúja szerint őt kisöccseként pátyolgató Téji Savanier vagy az elmondások alapján a fiataloknak szintén sokat segítő Mamadou Sakho. A Montpellier-nek Giroud és a már általunk is megénekelt csodaszerű bajnoki cím óta nem is volt ilyen értékes gólvágója.

Mivel találatai közül Wahi egyetlenegyet szerzett tizenegyesből, akcióból összesen csak hárman voltak eredményesebbek nála a Ligue 1 mostani szezonjában: Mbappé, Alexandre Lacazette és a Lens-ban gólrekordot produkáló Lois Openda. A nevét különösen akkor kapta fel a nemzetközi sajtó, amikor az Olympique Lyon ellen 15 perc alatt lőtt mesternégyest, még ha aztán Lacazette mesternégyese és az 1-4-ről elért lyoni fordítás el is homályosította végül a fényét, de ezzel nem csak az első élvonalbeli mesternégyest szerzett játékos volt a kék-narancs mezben, de egyik ollózásáért megkapta a szezon legszebb góljáért járó Just Fontaine-díjat is.

Még tovább is tudjuk fokozni Wahi sokat ígérő rekordjait, hiszen a Ligue 1 történetében Mbappét követve a második legfiatalabb játékosként érte el 25 gólos mérföldkövet (20 évesen és 76 naposan), miközben a mögöttünk hagyott szezonban a harmadik leggyorsabb játékosnak is bizonyult a teljes franciaországi mezőnyben, ugyanis 35,28 km/h-s sprintre volt képes. Az ígéretes tehetségnek van azonban a nem éppen makulátlan múltjában néhány bizarr folt, melyek elbizonytalaníthatják a kérőket, bármennyire is benőni látszik végre a játékos feje lágya.

autoA Ligue 1 2022–2023-as szezonjának leggyorsabb játékosai (Forrás: ligue1.fr)

 

 

A múlt sötét árnyai

 

Az a francia futball utánpótlásberkeiben voltaképpen korábban is ismert volt, hogy Wahi igencsak viharos kamaszkoron van túl és az SM Caen képzéséből egy jelentős botrány miatt rúgták ki. A nagyközönség számára azonban csak az események után három évvel derült ki az önjelölt leleplező-szakértő, Romain Molina egy videója után, hogy mennyire volt súlyos a helyzet. A hivatalos magyarázattal ellentétben ugyanis nem egy felügyelőjének a megütéséért csapták ki 15 évesen az iskolájából és a futballklubjától, hanem három fiatalabb társát kényszerítette a gimnázium mosdójában arra, hogy meztelenre vetkőzzenek és maszturbáljanak, aminek a meghurcoltatáson kívül nem nagyon lehetett más a következménye.

A szexuális erőszak határát súroló esetig vezető gyerekkor sem volt éppen felhőtlen persze, hiszen Wahi kétéves korában elvesztette elefántcsontparti édesapját, majd később rossz társaságba keveredett Párizs egy távoli külvárosában, ahol édesanyjával és húgával élt. Az életében pár évvel később megjelenő mostohaapja megpróbálta a verekedések helyett a labdarúgás felé terelni a túlpezsdülő energiáit, így a JS Suresnes nevű egyesületnél kezdett focizni, ahol nem sokkal korábban N’Golo Kanté is, majd onnan került kisvártatva a Caen utánpótlásába. A normandiaiak tehetséggondozását vezető Francis De Taddeo olyannyira hitt benne, hogy a szerződtetéséről lebeszélni igyekvő megfigyelőket is lapátra tette, csak hogy Wahi a keze alá kerüljön.

Miközben az iskolában egy bukás miatt nála fiatalabb diáktársak között frusztrálódott komoly tanulási nehézségekkel, a futballpályán nála két évvel idősebbek között brillírozott. Első ottani kölyökszezonjában ugyanis rögtön 89 gólig jutott, és nem csak hasonlóan furcsa fogazata, de lenyűgöző játéka miatt is ráragadt a Ronaldinho becenév. Így 15 évesként már az U17-esek közé irányították és ott is gyorsan eljutott hat gólig és négy gólpasszig, amikor kitört a már említett botrány, melyen még az őt atyai gondoskodással kezelő De Taddeo sem tudott segíteni.

autoElye Wahi 13 évesen írt alá, majd egy évvel később már gólkirály volt a 2017-es Vinci-utánpótláskupán a Caen színeiben (Forrás: smcaen.fr)

 

Fél évvel később azonban már igen, ugyanis Wahi sikertelenül járt próbajátékon Párizsban, Lyonban, Dortmundban és a Rennes-nél is, a hiába titkolt hírneve miatt sehol sem bíztak benne. Mígnem De Taddeo Montpellier-be költözött, hogy az ottani utánpótlásnál újra segítő kezet nyújtson egykori kedvencének. A botrányok azonban délen sem kerülték el.

Egyrészt jelentkezett egy amatőr egyesület azt állítva, hogy náluk már szerződést írt alá Wahi, de a szövetség végül nem ismerte el jogosnak a követelésüket, majd már élvonalbeli játékosként 2021 októberében azzal vádolták meg az ifjú támadót, hogy megütött egy lányt egy diszkó parkolójában. Ezt a vádat is cáfolták azonban és elhalt az ügy, de bizonyosan nem véletlenül hívta fel a figyelmet rá több nevelője, hogy még ha esetleg nem is bizonyosan hibás ezekben az ügyekben, hanem a rossz hírnevét használják ki mások, akkor is nagyobb figyelemmel kell elkerülnie még a lehetőségét is annak, hogy hasonló bajba kerüljön.

Az utóbbi években viszont nyugodtabb Wahi körül a légkör, Montpellier-be vele tartott édesanyja és húga is, akik mellett egyfajta családfői szerep hárul rá. Nemrég ügynököt is váltott, és a cápa hírneve mellett azért az ügyfeleit körülvevő támogató közegre is nagy hangsúlyt fektető Jorge Mendes cégéhez, a Gestifute-hoz tartozik. Az ifjú támadópalánta több figyelmet fordít maga is az egészséges életvitelre, a kiegyensúlyozott alvásra és a táplálkozásra. Így nyilatkozhatta róla De Taddeo:

„Gyakran beszélünk Mbappé érettségéről, de neki ott voltak a sportvilágban tapasztalt szülei, akik hatévesen már egy kész autópályára állították. Elye Wahi viszont már egészen kiskora óta a legkeményebb hegyi túrákat rója. Ő 30 kilós sziklákat cipel a hátizsákjában, melyek közül némelyek ott is maradnak még. Jópártól meg tudott már szabadulni, és komoly haladást ért el, de sokan nem is sejtik, mekkora potenciál van még benne. Még mindig nem jutott ki az autópályára, csak egy mellékúton tart afelé, de ha odaér, teljes lendülettel száguldhat a világhír felé.”

 

A kíméletlen végrehajtó

 

A két ifjú francia gólvágó párhuzama amúgy is elterjedt, bár nem csak életútjuk, környezetük, hanem stílusuk sem teljesen megegyező. Bár Mbappéhoz hasonlóan saját bevallása szerint Wahi is jobban szeret a szélekről indulva játszani, hogy többet legyen játékban, ugyanakkor otthonosabban mozog középen, a védők gyűrűjében is. Azt már láttuk, hogy sebességben gyakorlatilag felveszi a versenyt Mbappéval, így a betörésekben és a kiugrásokban is kifejezetten erős, de a párizsiak hihetetlenül robbanékony üdvöskéjétől azért elmarad, miközben a cselezési hatékonysága sokkal gyengébb, hiszen a Montpellier gyors ellenakciói során gyakran marad egyedül több védővel szemben.

Wahi játékának legnagyobb erőssége azonban a helyzetek befejezésének képessége, hiszen immár harmadik éve hoz egyre elképesztőbb hatékonyságot a lövéseivel.

Ehhez van egy jól választott mintája, ugyanis elefántcsontparti felmenői miatt is Didier Drogbát nevezte meg legfontosabb példaképének. Első élvonalbeli gólját is Drogba térdcsúszásos gólörömével ünnepelte épphogy csak betöltve a 18-at (élete második élvonalbeli meccsén, 2021 januárjában csereként beállva az AS Monaco ellen), majd két héttel később a második találata után az idolja coupé décalé-táncát mutatta be. Utóbbi már egyébként az emlegetett szépségdíjas góljához hasonlóan szintén egy váratlan ollózás volt, de persze nem ezért mondhatjuk, hogy Wahi a kapunak hátal is képes hasznosan tevékenykedni.
autoWahi az U21-es Eb-n (Forrás: gettyimages.com)

 

A látványos kezdet után tavaly Michel Der Zakarian helyét Olivier Dall’Oglio vette át a Montpellier kispadján, és némileg más taktikával játszatta a csapatát, de nála sem tört meg Wahi lendülete. Tavaly januárban a 19. születésnapjának betöltése után a tavaszi félszezonban stabilizálta a helyét a kezdőben és végül összehozta első tízgólos szezonját is. Ekkor már nagyobb mintán is látványos volt, hogy milyen jó arányban találnak a lövései kaput (20/43, 46,5 százalék), a most véget ért szezonban azonban még ezen is túltett. Bár már az idény elejétől elkezdte termelni a gólokat, a rossz eredmények miatt októberben visszatért Der Zakarian a kispadra és az általa alkalmazott visszavontabb stratégia ismét több teret biztosít a gyors ellentámadásokhoz, amikben Wahi is rendkívül hatékony.

A 2022–2023-as évadban így már próbálkozásai 58,1 százaléka kaput talált (36/62), ami a teljes Ligue 1 mezőnyében a legjobb mutató, de lövései minőségét még jobban megvilágítja, hogy milyen helyzeteket váltott gólra. A bemutatkozó évében ugyanis 2,5 xG-nyi veszélyességű lehetőségből ért el három gól, majd még mindig tinédzserként 7,8 xG-ből realizálta a tíz bajnoki találatát, a mögöttünk lévő szezonban pedig összesen 12,2 xG-nyi helyzetből talált 19-szer a hálóba, vagyis a várható gólok mutatóját alaposan felülteljesítette. Olyannyira, hogy a 156 százalékos xG-kihasználásnak nem csak Franciaországban, de egyik topligában sem volt párja, de az eddigi statisztikái alapján azt is láthatjuk, hogy nem egy kósza fellángolásról vagy kifutott szezonról van szó, hanem folyamatos fejlődésről, melynek ívét és a játékos életkorát elnézve még komoly potenciál rejlik a pályafutásában.

Hozzátehetjük mindehhez, hogy közben nem csak az előkészítésekben játszik a már említett módon egyre nagyobb szerepet, hanem sokkal intenzívebben vesz részt a csapatmunkában és a védekezésben is, mint Mbappé. A labdatartás ugyanis nem tartozik Wahi erősségei közé, így csapata labdával szembeni játéka során nem ő szokta várni elöl a fellőtt labdákat, hanem akár mélyen visszahúzódva vesz részt a nyomásgyakorlásban. A Montpellier letámadást mérő PPDA-mutatója az utóbbi években a liga egyik leghaloványabb értéke volt, de a két évvel ezelőtti 13,9-ről már 11,7-re fejlődött, amiben Wahinak is vannak érdemei, hiszen tavaly például a támadók közül a legtöbbet presszingelők között volt.

Ezt kamatoztathatta az utánpótlásválogatott első Eb-meccsén is, ahol a látványos gólt szerző Kalimuendo helyére a hajrában beállva épp emberhátrányba került a csapata az olaszok ellen, és végül nagy küzdelem árán sikerült megőrizni a 2-1-es előnyt. A hátralévő mérkőzéseken akár nagyobb szerepet is kaphat a kontinenstornán, de még ha ez el is maradna, akkor is a nyári átigazolási piac egyik legfelkapott neve lehet és talán végleg maga mögött hagyhatja viharos múltját.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása