Közép-európai idő szerint szombaton éjfélkor kezdődik várhatóan 95 ezer néző előtt az Estadio Aztecában a 219. mexikói Clásico Nacional az ország két legnépszerűbb és legeredményesebb klubja között. A mexikóvárosi América 12, a CD Guadalajara pedig 11 bajnoki címmel rendelkezik, de ez a meccs egyben Mexikó két legnagyobb városának rivalizálását is megtestesíti, bár a főváros nagyjából ötször akkora, mint a tőle 550 km-re nyugatra fekvő Guadalajara.

 

A két csapat összecsapását először 1943 augusztusában rendezték meg, majd az 50-es évek végére, a Chivas megerődödésével vált igazán feszült derbivé. Az 1964-es bajnoki döntőben például miután a klublegendának számító „Tigre” Sepúlveda a kiállítás sorsára jutott, a pályáról levonulva az América kispadját cukkolta a mezével.

A hetvenes évekre azonban nagyjából megfordultak az erőviszonyok, az 1959 óta tulajdonos, dúsgazdag Azcárraga família egyre komolyabb összegeket fektetett az América fejlesztésébe és mindőségi légiósok leigazolásába, miközben a Chivas a mai napig kizárólag mexikói játékosokat alkalmaz. A legsúlyosabb összetűzésre 1983-ban került sor, amikor a bajnoki elődöntő visszavágóján a fővárosiak a 25. percben emberhátrányba kerültek, majd elszabadult a pokol. A tömegverekedésbe fulladó eset La Bronca del ’83 néven híresült el, de voltaképpen három évvel később se sokkal kisebb csetepaté alakult ki a pályán.

Az utóbbi időben az Águilas (vagyis sasok) dominálja a párharcot, a Chivas (azaz kecskék) a legutóbbi öt találkozón nem tudott győzni, utoljára még 2012 októberében, akkor viszont épp az Estadio Aztecában. Ráadásul a tabellán sem állnak valami fényesen a guadalajaraiak, hiszen kilenc forduló alatt mindössze 10 pontot gyűjtöttek, igaz, a rendkívül kiegyenlített mezőnyben így is csak három pontra vannak a rájátszást jelentő nyolcadik helyezettől.

Az egykori szövetségi kapitányt, José Manuel de la Torrét el is bocsátották nemrég a kispadról, a korábbi argentin válogatott Matías Almeyda pedig a múlt hétvégén egy győzelemmel debütált a legutóbbi kiírásban döntős Querétaro ellen. Az európai élklubokat is megjárt Carlos Salcido és az alig 21 esztendős Carlos Salcedo (igen, egy betű a különbség) nevével fémjelzett védekezésre egyébként különösebben nagy panasz nem lehet, csak 13 gól kapott 9 meccsen az ifjú kapus Antonio Rodríguez, viszont eggyel még ennél is kevesebbet lőtt a csapat az ellenfelek kapuiba. A már 35 esztendős Omar Bravo 6 találatot jegyzett ugyan, ám mellette senki sem talált be egynél többször. A középpályán viszont a szezon egyik felfedezettje, Jorge Enríquez átlagban több mint 4 labdaszerzést mutatott be mérkőzésenként, hatalmas mezőnymunkájára pedig a derbin is nagy szükség lehet.

A Club América ugyanis sokkal jobb formában van, jelenleg a Concacaf régió BL-ének címvédője is, a ligában pedig egy gyengébb kezdés után az utolsó hét meccsükből hatot megnyertek Ignacio Ambríz tanítványai. Mindehhez a Liga MX legjobb védelme (9 kapott gól) és egyik legjobb támadósora párosul (20 lőtt gól). Az előző  szezonban a legtöbb védekező közbelépést felmutató Pablo Aguilar idén is a legjobbak között van, így nem csoda, ha a veterán kapus, Moisés Muñoz idén már 5 meccset hozott le kapott gól nélkül. A csatárok közül az argentin Dario Benedetto 7 a válogatott Oribe Peralta pedig 6 találattal tartozik a góllövőlista közvetlen élmezőnyébe, de a kolumbiai középpályás, Andrés Andrade is 4 gólt szerzett már, amihez a középpályáról a paraguayi Osvaldo Martíneztől és az argentin Rubens Sambuezától érkezik a támogatás, akik a szezonban összesen már 23 helyzetet alakítottak ki a passzaikkal. Közülök Benedetto ugyan eltiltása miatt nem szerepelhet a mostani Clásicón, de a meccs igazán nagy kérdése így is az lehet, hogy a Chivas védelme meg tudja-e állítani ezt a támadógépezetet.

A fogadóirodáknál így aztán a hazaiak sokkal esélyesebbek, alig 1,4-es, 1,5-ös oddsszal adják az América győzelmét, míg a döntetlen 4 körüli, a vendég siker pedig 6-7-szeres szorzóval fizet. Az Estádio Azteca mindenesetre színültig tele lesz, a forró hangulatú mérkőzés pedig garantált, így talán érdemes Magyarországon is virrasztani és streameket keresni, melyek különösen eredeti, mexikói komentárral nyújthatnak páratlan fociélményt.